Jak prawidłowo przechowywać olej kokosowy?

Jak prawidłowo przechowywać olej kokosowy?

Olej kokosowy ma szeroki zakres zastosowań. Oprócz kosmetologii, gdzie jest stosowany w różnych preparatach do skóry i włosów, jest stosowany w kuchni i medycynie. Produkt zawiera substancje niezbędne dla organizmu, aby je uratować, trzeba wiedzieć, jak przechowywać olej kokosowy.

Zakres zastosowania oleju kokosowego

W kosmetologii olej kokosowy wchodzi w skład różnych środków do pielęgnacji skóry i włosów: kremy, toniki, maski, peelingi. Jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry, hipoalergiczny, dobrze wchłaniany, bez zatykania porów, łagodzi podrażnienia, łagodzi suchość. Wygładza drobne zmarszczki mimiczne, odświeża skórę i spowalnia proces starzenia.

Olej kokosowy stosowany w celach terapeutycznych i profilaktycznych może rozwiązać wiele problemów. Przede wszystkim jest to środek wzmacniający, który może wspierać układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w sezonie panowania chorób wirusowych. Dla osób dbających o sylwetkę, ciekawe będzie, że olej kokosowy przyspiesza metabolizm, pomagając w walce z nadwagą. Tłuszcze w nim zawarte szybko spalają się nie powodując odkładania w tkankę tłuszczową. Olej kokosowy ma korzystny wpływ na stan kości, zębów i dziąseł, oczyszcza naczynia krwionośne.

Olej kokosowy – przechowywanie

100% ekologiczny produkt bez zanieczyszczeń i aromatów można przechowywać przez dwa lata. Olej kokosowy nie jest trudny w przechowywaniu, nie utlenia się i nie staje się gorzki. Trzeba pamiętać, aby dokręcać mocno pokrywkę słoika lub butelki, by powietrze nie dostało się do środka. Kupując olej kokosowy przechowywanie w butelce szklanej z korkiem będzie najwłaściwsze. Maksymalnie chroni produkt przed odstępem tlenu. Olej kokosowy zamarza w temperaturze poniżej 24 stopni. Jeśli otworzy się słoik i stwierdzi, że produkt zgęstniał, a przezroczysty złoty kolor zmienił się w mlecznobiały, nie trzeba się martwić. Przydatne składniki z niego nie znikają.

Jak przechowywać olej kokosowy – temperatura i wilgotność powietrza?

Jak przechowywać olej kokosowy? Olej kokosowy może być przechowywany zarówno w postaci stałej, jak i płynnej. Nie wpływa to na jego, jakość. Konsystencja produktu zależy wyłącznie od warunków temperaturowych. Do 24 stopni, pozostaje gęsty, a powyżej 25 stopni zaczyna się powolny proces topienia. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 4 do 20 stopni. Schowek może być szafką kuchenną, półką w spiżarni lub lodówce.

Jeśli olej był przechowywany w lodówce, należy go stopić przed użyciem. Zaleca się robić to w łaźni wodnej, umieszczając zimny słoik w ciepłej wodzie. Tylko w postaci płynnej tłuszcz jest wchłaniany przez skórę lub włosy. Wilgotność w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 60 procent. Pojemnik, w którym przechowywany jest produkt, musi być przyciemniony. Bezpośrednie światło słoneczne prowadzi do nieuniknionego pogorszenia, jakości. Słoiki nie powinny być przechowywane na toaletce lub półce, chować je na drzwiach lodówki lub wewnątrz szafki.

W przygotowaniu artykuły pomógł portal: https://redtips.pl/

Dodaj komentarz