Sezon jesienno – zimowy sprzyja przeziębieniom. W tym okresie chętnie sięgamy po środki mające poprawić naszą odporność. Najbardziej popularnym jest herbata z cytryną i imbirem. Jednak oprócz korzystnego wpływu na naszą odporność, imbir posiada szereg innych właściwości.
Istnieje mnóstwo przypraw, które przynoszą znaczące korzyści dla naszego zdrowia, jednak to właśnie imbir znajduje się w ich ścisłej czołówce. Dzięki zawartości związku zwanego gingerolem, imbir działa przeciwzapalnie, łagodzi ból i obrzęk. Jest też przeciwutleniaczem, który neutralizując wolne rodniki zmniejsza ryzyko nowotworu.
Pokonaj refluks
Problem refluksu może wystąpić po zjedzeniu posiłku lub z powodu szczególnej anatomii (niektórzy ludzie są bardziej podatni niż inni). Niezależnie od powodu wystąpienia jest on uciążliwy i bolesny. Regularne spożywanie imbiru (w herbacie, czy jako dodatek do potraw) pomaga łagodzić objawy refluksu, a nawet całkiem go wyeliminować. To dlatego substancje czynne imbiru stosowane są w lekach przeciw refluksowi.
Zmniejsz stan zapalny
Stan zapalny jest mechanizmem obronnym w sytuacji gdy zraniona lub zainfekowana część ciała musi zostać odizolowana, aby ograniczyć uszkodzenia innych obszarów. Jednak przewlekły stan zapalny nie jest dobrym zjawiskiem, ponieważ może powodować różne dolegliwości, które pozornie nie są z nim powiązane (np. migreny czy zespół przewlekłego zmęczenia). Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym imbir spożywany przez osoby cierpiące na przewlekłe stany zapalne, sprawia że odczuwają one sporą ulgę.
Zminimalizuj ryzyko nowotworu
Badania nad wpływem imbiru na komórki nowotworowe wciąż trwają. Do tej pory wykazały one, że imbir może zabijać szybciej i skuteczniej komórki rakowe jajników niż niektóre leki stosowane w chemioterapii. Ponadto ze względu na swoje właściwości zapobiega zapaleniom okrężnicy i jelit, zmniejszając tym samym ryzyko ich nowotworu.
Wspomóż proces trawienia
Imbir nie tylko łagodzi refluks i zmniejsza stany zapalne jelit. Może także łagodzić nudności. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, imbir walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozstrój żołądka. Ponadto imbir pobudza produkcję śliny, która jest integralną częścią procesu trawienia.
Pozbądź się uciążliwego bólu głowy
Wiele z dostępnych leków przeciwbólowych są tak naprawdę lekami przeciwzapalnymi. Imbir, jako naturalny środek przeciwzapalny, pozwala na uwolnienie się od bólu głowy bez skutków ubocznych, które mogą wystąpić w przypadku środków chemicznych. Badania wykazały, że codzienne spożywanie imbiru przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia bólu głowy, a nawet migreny.
Zrzuć zbędne kilogramy
Utrata masy ciała nie jest prostym wyzwaniem. Oprócz nieodpowiedniej diety i braku aktywności fizycznej stać na przeszkodzie mogą także inne czynniki, np. uwarunkowania genetyczne. Znacznym wsparciem w procesie odchudzania może okazać się imbir. Intensywna dieta spowalnia metabolizm, co po jej zakończeniu skutkuje ponownym przybieraniem na wadze. Imbir spożywany codziennie ma znaczący wpływ na podtrzymaniu metabolizmu i pomoc w utrzymaniu uzyskanych efektów.
Jedz imbir codziennie
Lekko słodki i pikantny smak sprawia, że imbir jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, deserów a nawet napojów. Jego właściwości przynoszą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Co więcej, jest on skuteczny zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej czy suszonej.