Zalety i wady używanych urządzeń chłodniczych

Zalety i wady używanych urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze, zwłaszcza te wykorzystywane w produkcji i handlu, są drogim towarem, na który nie każdy przedsiębiorca może sobie pozwolić, nawet jeśli stoi na nogach. Dlatego, gdy nie można obejść się bez przemysłowych urządzeń chłodniczych, a nie ma pieniędzy na nowe, należy pomyśleć o zakupie urządzeń chłodniczych, które już były używane.

Zakres używanych lodówek i ich odmiany

Wszystkie lodówki używane, jak również nowe, odpowiednio, są one podzielone na trzy główne grupy, które określają ich wydajność i cechy aplikacji:

  • Przemysłowe. To urządzenie chłodnicze jest najbardziej wydajne (moc ponad 10 kW). Znajdują one zastosowanie w przemyśle spożywczym, w magazynach oraz do utrzymywania temperatury odpowiedniej do przechowywania produktów łatwo psujących się, w wydzielonych pomieszczeniach dużych supermarketów.
  • Chłodziarki sklepowe. Te chłodziarki mają mniejszą pojemność niż chłodziarki przemysłowe i są używane do chłodzenia i zamrażania produktów spożywczych w sklepach i publicznych placówkach gastronomicznych. Kategoria ta obejmuje różne gabloty, lady, lodówki i szafy, maszyny do lodu itp. Urządzenia takie muszą być w stanie wyeksponować przechowywane w nich produkty spożywcze, jak również zapewnić do nich szybki dostęp.
  • Mini chłodziarki. Stosowane w małych kawiarniach, domach, mieszkaniach itp. Mają one zamknięty kształt obudowy i wygląd, który pasuje do większości projektów mieszkaniowych.

Głównym elementem i sercem każdej lodówki jest kompresor, który wywołuje ruch freonu w zamkniętym obiegu urządzenia. Z kolei nowoczesne lodówki wykorzystują dwa główne obwody do włączania sprężarki:

  • Inwerter, z możliwością miękkiego startu i brakiem wysokich prądów rozruchowych szkodliwych dla uzwojenia sprężarki.
  • Z rozruchem bezpośrednim (standard), podłączony bezpośrednio do sieci i pracujący w trybie “stop-start”.

Przy wyborze używanego sprzętu chłodniczego, zaleca się dać pierwszeństwo wyłącznie do modeli inwerterowych, ponieważ mają one dłuższą żywotność sprężarki. Z tego powodu szanse na to, że zakupione urządzenie zepsuje się w ciągu pierwszych kilku miesięcy użytkowania są minimalne. Dowiedz się więcej dlaczego kupić używaną lodówkę.

Zalety i wady używanego sprzętu chłodniczego

Wśród wyraźnie wyrażonych zalet zakupu i eksploatacji używanych lodówek można wymienić:

  • niski koszt;
  • możliwość zakupu markowej, niezawodnej lodówki w przystępnej cenie;
  • jest szansa, że sprzęt wytrzyma długo, ponieważ problemy z niektórymi modelami pojawiają się już w pierwszych miesiącach eksploatacji.
  • możliwość znacznego obniżenia ceny, czyli targowania się ze sprzedawcą o obniżenie kosztu do opłacalnej wartości.

Istnieją jednak również wady korzystania z urządzeń chłodniczych , które mają już pewien zasób:

  • brak gwarancji, bardzo rzadko można znaleźć używane lodówki z rzeczywistym okresem gwarancji producenta lub przynajmniej sklepu;
  • brak umiejętności pełnej oceny stanu głównych jednostek.

Pamiętaj, że w ofercie są dobre używane urządzenia chłodnicze z niewieloma wadami i niską ceną co stanowi ich główną zaletę. Istnieje również wysokie ryzyko zakupu kawałka złomu, który nie wytrzyma tygodnia. Najdroższą częścią każdej używanej lodówki jest kompresor, więc najpierw zwróć uwagę na jego wydajność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.