Pieczywo znajduje się w niemal każdym, polskim domu. To ulubiony przysmak, dzięki któremu można przyrządzić syte i pełnowartościowe posiłki. Istnieje wiele rodzai pieczywa różniących się między sobą składem, aromatem oraz smakiem. Które z nich jest najzdrowsze? Na jaki chleb warto się zdecydować?
Produkty, za które można przepłacić
Chleby, bułki oraz drożdżówki można znaleźć we wszystkich supermarketach. Nie wszystkie z nich odznaczają się jednak prostym i dobrym składem. Popularne pieczywo od razu pakowane w folię może zawierać duże ilości konserwantów, które zapewnią jego długą świeżość. Oprócz tego wyroby w postaci rogalików i gotowych ciast zawierają ogromną porcję cukru, która może nie służyć osobom przebywającym na diecie lub diabetykom. To samo tyczy się słodkich drożdżówek, mlecznych bułeczek oraz pączków. Właśnie dlatego lepiej zdecydować się na pieczywo mrożone, które wypiekane jest bezpośrednio w sklepie. Posiada ono względnie prosty skład, a dodatkowo ma niższą cenę niż gotowe artykuły. Najlepszym wyborem będą natomiast lokalne piekarnie, które od podstaw zajmują się przygotowaniem składników, wyrobieniem ciasta oraz wypieczeniem chleba, tak aby klienci mogli cieszyć się aromatycznym i świeżym pieczywem.
Pszenne czy żytnie?
Chleb pszenny to najpopularniejszy rodzaj pieczywa. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że o wiele cenniejszym dla zdrowia wyborem jest chleb żytni. Odznacza się on wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu zapewnia dłuższą sytość i wspomaga pracę układu pokarmowego. Oprócz tego jest on źródłem wartościowych związków mineralnych, takich jak żelazo, potas, fosfor czy magnez. Wiele osób decyduje się również na zakup naturalnych chlebów wyrabianych na zakwasie. Posiadają one niższy indeks glikemiczny, dlatego są doskonałe dla cukrzyków. Dodatkowo pieczywo na zakwasie wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Właśnie dlatego to doskonały wybór dla osób dbających o prawidłowe odżywianie.
Pełnoziarnista skarbnica witamin
Coraz więcej piekarni oraz marketów posiada w swej ofercie pełnoziarniste pieczywo, w którym przeważają dodatki takie jak czarnuszka, słonecznik czy pestki dyni. Są to bardzo dobre składniki, które zapewniają właściwą podaż witamin oraz pierwiastków. Można znaleźć w nich potas, witaminę B6, witaminę E, magnez lub cynk. Oprócz tego nasiona są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu pełnoziarniste pieczywo zawiera dużo składników odżywczych, które wpłyną pozytywnie na wygląd skóry, włosów, a nawet funkcjonowanie układu pokarmowego. Bułki na bazie ziaren oraz chleb z posypką to produkty godne wypróbowania w codziennym jadłospisie. Dzięki różnorodności artykułów spożywczych każdy może znaleźć pieczywo odpowiadające jego oczekiwaniom oraz preferencjom smakowym.