Ciasta z jabłkami to nie tylko szarlotki. Poniżej znajdziesz ciekawe przepisy na pyszności z takimi owocami.
Mus jabłkowy
Masę jabłkowa wykonasz z: 40 dag jabłek, 400 ml śmietany (30%), 20 dag żelatyny, 12 dag cukru pudru.
Do dekoracji potrzebujesz: 1 zielone jabłko, sok z cytryny, 5 dag żelatyny, 150 ml soku jabłkowego. Dodatkowo musisz mieć 1 upieczony w tortownicy placek biszkoptowy.
Jabłka piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut. Następnie obierz je ze skórki i przetrzyj prze sito. 20 dag żelatyny rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Dodać do przetartych jabłek i wymieszaj. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, połącz z masą jabłeczną. Całość należy schłodzić. Dno tortownicy posmaruj margaryną, boki wyłóż paskiem folii natłuszczonej margaryną. Włóż upieczony placek biszkoptowy. Na wierzch ciasta wylej mus jabłkowy i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Zielone jabłko razem ze skórką pokrój na cienki plasterki, ułóż na talerzu. Należy skropić je sokiem z cytryny. Ciasto wyjmij z tortownicy, usuń folie aluminiową a wierzch i boki obłóż plasterkami jabłka. Sok jabłkowy podgrzać, rozpuść w nim resztę żelatyny i ostudź. Jeszcze płynną galaretką oblej ciasto i ponownie wstaw na 30 min do lodówki.
Rolada z jabłkami
Składniki: 5 jabłek, 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz 3 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i jeszcze ubijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj do tego żółtka i mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki, ułóż w blaszce, posyp cynamonem i zalej je ciastem. Piec około 30 minut (ciasto musi nabrać jasnozłotego koloru). Jeszcze gorącą roladę wyjmij na ścierkę i zwiń w rulon. Całość możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Jak widzisz ciasta z jabłkami to nie tylko tradycyjne szarlotki. Koniecznie zrób roladę i mus.