Kawa biała, czarna, z pianką, a może espresso? Ile gustów tyle możliwości przygotowania kawy. Mimo, że napój z ziaren kawowca został odkryty stosunkowo późno, to nie przeszkodziło mu to w podbiciu świata. Chyba nie ma miejsca na świecie, gdzie nie można by się było napić kawy. Co prawda różni się ona smakiem, dodatkami i sposobem przygotowania, ale wszędzie jest ta sama baza – prażone nasiona kawowca. Zobacz jakie są najpopularniejsze typy kawy i jak je przygotować.
Espresso
Espresso ekspresowo nas budzi. Mimo, że nazwa niewiele wspólnego ma z tempem, to faktycznie działa jak szybki zastrzyk energii. Nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa “espressivo”, co w tłumaczeniu oznacza “wyrazisty”. I takie właśnie jest espresso. Intensywne w smaku, aromatyczne i pobudzające. Ten typ kawy charakteryzuje się wielkością. Filiżanki do espresso mają od 25 do 35 ml. Idealnie przyrządzona kawa jest gęsta i ciemna z jasną pianką na górze. Do wykonania espresso będziemy potrzebować ekspresu i od 14 do 20 gram zmielonej kawy.
Cappuccino
Cappuccino to w rzeczywistości mleko z kawą. Ten pyszny i delikatny napój przyrządza się z 100 ml mleka i 25 ml kawy w postaci espresso. W pierwszej kolejności przygotowuje się mleko, które trzeba spienić. Podczas tego procesu zyskuje ono na objętości. Dobrze spienione mleko jest puszyste i kremowe. Dopiero na koniec dodaje się szot espresso. Pamiętaj by dolewać je powoli, tak żeby nie rozbić piany. Cappuccino najlepiej pasuje do deserów lub słodkich śniadań.
Americano
Americano jest nam najlepiej znanym typem kawy. W dużym kubku, z mlekiem lub bez. Innymi słowy czarna lub biała kawa. Americano przygotowuje się na bazie rozcieńczonego espresso. Do gęstej i aromatycznej kawy dolewamy gorącej wody i tym sposobem uzyskujemy Americano. Jeśli dodamy do napoju mleka, to uzyskamy kawę białą. Americano ma do 170 ml i pasuje do każdego posiłku. Kawa jest delikatna i aromatyczna. Oczywiście tutaj ważna jest nie tylko metoda parzenia, ale także jakość ziaren. Im lepsze ziarna tym lepsza kawa. Dlatego warto wybrać dobry sklep z kawą, w którym znajdziemy wyselekcjonowane odmiany.
Caffé latte
Caffé latte to nic innego niż kawa z mlekiem. Ten typ podawany jest w wysokich szklankach. Powstaje na bazie podwójnego espresso, do którego dodaje się spienione mleko. Caffé latte zbliżona jest do Cappuccino. Jest równie delikatna i pasuje do słodkości, jednak ma nieco więcej kawy. Także mleko jest mniej spienione niż w przypadku Cappuccino.