Błonnik w diecie – po jakie produkty warto sięgać?

Błonnik w diecie – po jakie produkty warto sięgać?

Jedzenie produktów, które zawierają błonnik, jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Błonnik w diecie może wspomagać utratę wagi, eliminować ryzyko zaparć, a także obniżać poziom cukru we krwi. Warto więc zwrócić uwagę na to, czy dostarczasz swojemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika dziennie – jeśli nie to czas to zmienić. Istnieje kilka ogólnodostępnych produktów, które są smaczne, ale także bogate w naturalny błonnik.

Składniki odżywcze i suplementy w zdrowej diecie

Jeśli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, to nie powinno zabraknąć w niech witamin oraz składników odżywczych takich, jak chociażby błonnik. Zbilansowana dieta pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na samopoczucie więc warto o nią zadbać. Mężczyznom podczas odchudzania może przydać się naturalny suplement http://memberxxl.eu/.

Zawiera on wyciągi z roślin oraz aminokwasy, które dobrze działają na organizm i mogą rozwiązać problemy z rozmiarem przyrodzenia. Ten suplement diety zapewnia nie tylko skuteczność, ale także bezpieczeństwo. Jego skład pozbawiony jest sztucznych substancji chemicznych, dzięki czemu nie odczujesz żadnych efektów ubocznych podczas jego stosowania.

Kuracja preparatem powinna trwać ok. 6 miesięcy, jednak już po kilku tygodniach od rozpoczęcia stosowania można zauważyć zadowalające rezultaty. W prosty i szybki sposób możesz się pozbyć swojego kompleksu.

Jabłka

Pierwszym bardzo popularnym i dostępnym w każdym sklepie źródłem błonnika jest jabłko. Jest to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce, z którego można zrobić wiele smacznych dań. Jabłka można jeść na surowo w sałatkach lub surówkach, ale także przetworzone w daniach z mięsem, lub w deserach. Oczywiście najlepiej jest spożywać je na surowo bez zbędnych dodatków, które tylko dodaj im kalorii. W 100 gramach tego produktu można znaleźć aż 2,4 gramy błonnika. Wystarczy więc zjeść jedno średniej wielkości jabłko dziennie, aby dostarczyć swojemu organizmowi ponad 4 gramy błonnika. Owoc ten polecany jest osobom, które się odchudzają, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kalorii i jest bogaty w witaminy.

Awokado

Prócz tego, że awokado zawiera duże ilości błonnika, bo ponad 6 gramów na 100 gram produktu, to bogate jest też w zdrowe tłuszcze. W awokado można znaleźć m.in. witaminę C, E oraz magnez. To także doskonałe źródło witamin z grupy B. Awokado można dodawać do sałatek, ale także jako dodatek do kanapki. Niektóre osoby używają go jako zamiennik masła i smarują nim pieczywo. Jeśli wybierzesz dojrzały owoc, to jego miąższ będzie miękki i łatwo będzie się go rozprowadzać po powierzchni chleba.

Owies

Do najbogatszych w błonnik produktów można zaliczyć te, które zawierają zboże. Wszelkie płatki np. owsiane oraz inne produkty z owsem są doskonałym źródłem błonnika. Zaletą tego produktu jest to, że jest bardzo sycący i pozwala zachować poczucie najedzenia się przez dłuższy czas. Owiec bogaty jest również w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W 100 gram produktu można znaleźć 10 gram błonnika, czyli bardzo dużo.

Dodaj komentarz