Kruche ciasto z owocami, jak je przygotować?

Kruche ciasto z owocami, jak je przygotować?

Kruche ciasto z owocami może stać się prawdziwą delicją dla podniebienia. Warto je przyrządzić, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego. Jest to fajny i polecany deser, w szczególności w okresie letnim, kiedy każdy z nas ma dostęp do świeżych owoców. Jak przyrządzić ciasto kruche z owocami?

Przygotowania ciasta kruchego

Wystarczy przygotować: 500g mąki pszennej, 1 jajko, 3 żółtka, 1 szklanka cukru (200g), 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego należy mieć 800g owoców świeżych lub mrożonych, dowolnych. Przygotowanie jest bardzo łatwe. W pierwszej kolejności mąkę, jajka, żółtka, cukier, masło (uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki), śmietanę i proszek do pieczenia umieszczamy w jednej misce, po czym ze wszystkiego zagniatamy jednolite ciasto. Wszystko należy zrobić tak, aby w cieście nie pojawiały się żadne grudki. Całość należy podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą ilość ciasta należy w woreczku odstawić do zamrażalnika na jedną godzinę. W tym czasie bierzemy blachę do ciasta o wymiarach 35×45 cm i całe dno wyklejamy większą ilością ciasta. Przed wyklejeniem, blachę najlepiej wysmarować masłem, aby ciasto nie przypiekło się do blachy.

Pieczenia ciasta kruchego

Całość na jedną godzinę wkładamy do lodówki. Po upływie tego czasu wszystko wyjmujemy z lodówki i zamrażarki. Na cieście znajdującym się na blaszce wykładamy owoce. Należy pamiętać o tym, aby je umyć, odszypułkować (jeżeli zajdzie taka potrzeba) i pokroić na małe kawałki. Nie przesadzajmy z wielką ilością owoców na wierzchu, ponieważ ciasto może się nie upiec. Po wyłożeniu owoców, tą część ciasta, która znajdowała się w zamrażarce, należy zetrzeć na owoce na tarce o dużych oczkach. Całość wkładamy do piekarnika, który będzie nagrzany do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Po wyjęciu pozostanie nam tylko poczekać aż ciasto ostygnie, a potem będzie można delektować się jego smakiem.

Ciasta kruche cieszą się ogromną popularnością i zawsze są chętnie zjadane przez poszczególne osoby. Warto więc o nich pamiętać, jeżeli będziemy mieli w domu gości i nie będziemy wiedzieć, co możemy im dobrego podać.

Dobry przepis na ciasto kruche zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ zdecydowaną większość składników zawsze mamy pod ręką i będzie można je nawet przyrządzić w razie wizyty niezapowiedzianych gości. Domowe ciasta są najlepsze. Tak, można je również kupić, ale nic nie pobije zapachu i smaku ciasta, które zostało własnoręcznie przygotowane we własnej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.